Philippe Stas vervoegt de NAH LIGA als nieuwe voorzitter

Philippe vertelt: “In december 2017 keerde mijn leven zich plots om. Na een beroerte revalideerde ik een aantal maanden in revalidatieziekenhuis Inkendaal en begon ik aan mijn heropbouw. Ik had het geluk verlammingen noch cognitieve schade over te houden.

De enorme steun van zorgverstrekkers in mijn revalidatie-traject werkte inspirerend. Het motiveerde me om me mee in te zetten voor de NAH Liga en de meer dan 300.000 Belgen met een niet-aangeboren hersenletsel.

Ons  bestuursorgaan bestaat uit ervaringsdeskundigen, mantelzorgers en professionelen. We werken voortdurend aan acties en initiatieven om de levenskwaliteit van personen met een niet-aangeboren hersenletsel te verbeteren”.

Philippe is 51 jaar, gehuwd  en vader van drie kinderen. “De impact van een niet-aangeboren hersenletsel op je partner en kinderen is niet te onderschatten, want ook hun leven verandert plots. Daarom betrekken we ook mantelzorgers en familie van personen met een NAH in onze werking en activiteiten. Zo hebben we bijvoorbeeld naast onze gesloten facebook-groep voor personen met een NAH  en ook een vertrouwelijk forum waar honderden mantelzorgers ervaringen uitwisselen.”

Philippe was tot 2017 vooral actief in het bedrijfsleven en de biotechnologie. Zo was hij CEO bij spin-off bedrijven van de universiteiten van Gent en Leuven tussen 2000 en 2017. Heden ondersteunt hij ondernemers bij het opzetten van hun bedrijf, en zetelt hij in enkele raden van bestuur.

Tamaya Van Criekinge – Coördinator NAH LIGA

DE WARMSTE WEEK 2020

Een actie van de NAH LIGA

Mijn  partner of gezinslid heeft een hersenletsel, wie luistert?

Veel mantelzorgers nemen de levenslange zorg voor personen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) op zich. Maar deze zware taak kan hard doorwegen. Soms hebben  zij  nood aan hulp of een goed gesprek waarin zij hun dagelijkse ervaringen kunnen delen.

Ben je een mantelzorger? Heb je nood om je ervaringen te delen in een goed gesprek? Heb je soms tijd te kort voor jezelf?

Ben of ken je een mantelzorger die een luisterend oor of helpende hand kan gebruiken?

Laat het ons weten via coordinator@nahliga.be

De NAH LIGA VZW wil mantelzorgers een hart onder de riem steken tijdens deze warmste week. Wij brengen je in contact met een vrijwilliger in je buurt die even langs komt of met je wil telefoneren voor een babbel.

Heb je eerder nood aan een helpende hand die huishoudelijke taken kan overnemen, dat kan ook!

Wil je liever tijd vrijmaken om een andere mantelzorger te helpen?

Geef je op als vrijwilliger en schrijf je in via: https://dewarmsteweek.be/oproepen/geef-tijd-luister-naarmantelzorgers.

Geen tijd maar je wil toch iets doen voor de NAH LIGA? Doe een gift op Rekeningnummer BE88 0013 2923 3941

Onze actie loopt doorheen gans Vlaanderen tussen 1 november 2020 en 24 december 2020

Bekijk de actie op www.dewarmsteweek.be

 NAH LIGA VZW Samen voor personen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH)  www.nahliga.be

WEEK van NAH. 12-18 oktober 2020

NAH gaat digitaal… coronaveilig en gratis

Sig en de NAH LIGA slaan de handen in elkaar voor een gratis, coronaveilige online activiteit

En daarvoor is een goede reden: er is NIEUWS.

  • Greet Demesmaeker schreef een NIEUW boek over mantelzorg.  Guy Lorent interviewt de auteur.
  • Er waait een NIEUWE wind in de NAH LIGA. De NIEUWE voorzitter Philippe Stas geeft tekst en uitleg.
  • De week van NAH zal dit jaar vooral online plaatsvinden. Ook dat is NIEUW, met o.a. online NAH-cafés. De officiële lancering is dus ook digitaal.

U wilt al dat NAH-nieuws toch niet missen. Dat hoeft ook niet. U volgt deze digitale boekvoorstelling en online lancering van De week van NAH gewoon van bij u thuis (of op het werk), achter de computer, laptop of tablet. Geen verplaatsingen of files dus, geen tijdverlies. En toch maken we het interactief 

BENIEUWD?

Noteer alvast vrijdagnamiddag 2 oktober (van 17 tot 18 uur) in uw agenda

  • Het is gratis en eenvoudig in gebruik. Twijfel niet omwille van “angst voor de techniek of computer”. Een internetverbinding volstaat. Zoomen is makkelijker dan u denkt. We leggen goed uit wat u moet doen

Nieuw Platform. Zorgwijs.be wijst de weg naar zorg in de buurt

Vzw PVBwijzer lanceerde samen met het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) Zorgwijs.be. Zorgwijs is een gebruiksvriendelijk, online platform waar personen met een handicap een overzicht vinden van het zorgaanbod dat ze kunnen betalen met hun persoonsvolgend budget.

Zorgwijs.be bundelt alle zorgaanbieders op één platform. Vandaag vindt u er al het complete overzicht van alle vergunde zorgaanbieders. Daarnaast kunnen ook potentiële persoonlijke assistenten een profiel aanmaken en hun diensten aanbieden. In de toekomst zullen ook niet-vergunde zorginitiatieven hun aanbod bekendmaken op Zorgwijs.be. Vzw PVBwijzer werkt daarvoor samen met onder meer gebruikers- en werkgeversorganisaties uit de sector. Het aanbod op Zorgwijs.be zal dus in de toekomst nog toenemen.

Sinds 2017 kan wie over een persoonsvolgend budget beschikt zelf zorg kopen, maar de zoektocht naar de meest geschikte zorg kan soms een uitdaging zijn. Daarop wil Zorgwijs.be het antwoord zijn.

Zorgwijs.be is een initiatief dat gefinancieerd wordt door het VAPH. 

Zoek ondersteuning die u kunt betalen met uw persoonsvolgend budget, op Zorgwijs.be

Bent u op zoek naar beperkte, handicapspecifieke ondersteuning in de vorm van begeleiding, dagopvang of verblijf voor wie af en toe hulp nodig heeft?

In de Wegwijzer VAPH-ondersteuning kunt u op zoek gaan naar het beschikbare aanbod van de VAPH-zorgaanbieders die rechtstreeks toegankelijke hulp aanbieden in uw buurt.

Zoek rechtstreeks toegankelijke hulp in de Wegwijzer VAPH-ondersteuning

NAH Congres 27 april 2021

De NAH-LIGA en Sig zetten hun schouders onder het eerste NAH-congres in Vlaanderen. Het vindt plaats op dinsdag 27 april 2021 in Van der Valk Hotel te Beveren-Waas (Antwerpen).

Het NAH-congres presenteert de nieuwste wetenschappelijke en praktijkgerichte inzichten over NAH.

We mikken op een veelzijdig publiek: professionele zorg- en hulpverleners, maar ook personen met NAH én hun familie. En verder iedereen die bij NAH betrokken is, ook de beleidsverantwoordelijken.

Wat staat er op het menu? Naast enkele plenaire lezingen is er keuze uit een ruim aanbod parallelle sessies over NAH-gerelateerde thema’s. Sprekers zijn universitaire onderzoekers en experten uit het NAH-werkveld, maar ook personen met NAH en mantelzorgers komen aan het woord. Hun getuigenissen zorgen voor peper en zout.

Verder is er een informatiemarkt, een posterbeurs, veel mogelijkheden tot netwerking en informele ontmoeting, en een stille ruimte voor wie zich even wil terugtrekken.

Er is accreditering voor artsen voorzien. De activiteit zal ook in aanmerking komen voor  KMO-portefeuille en Pro-Q-Kine.

Het programma en mogelijkheid tot inschrijving komen in het najaar van 2020 online. Hou de nieuwsbrief van Sig  en de kalender van de NAH LIGA in de gaten.